Voldoen aan milieunormen van ISO 14001

by Redactie Green Development on

De warmste dag ooit, de warmste winter ooit, de warmste maand ooit, de natste maand ooit: we kijken er bijna niet meer van op. Regelmatig komen er dergelijke feitjes in het nieuws die de klimaatveranderingen van deze tijd pijnlijk duidelijk in beeld brengen. Met de explosieve industriële ontwikkelingen van de afgelopen ruim honderd jaar, is er bijna geen houden meer aan. Overheden proberen op allerlei methoden de belasting van het milieu te verminderen. Samen met de Europese Unie is zo onder meer het 2020-plan opgezet. Dit plan schrijft voor dat alle lidstaten van de EU in 2020 in elk geval de CO2-uitstoot met 20% hebben verminderd, voor tenminste 20% groene energie produceren en nog op enkele andere milieu-gerelateerde punten met 20% verbeteren.

Duurzame bedrijfsvoering MKB
Een groot doelwit voor de Nederlandse is het MKB, waar het overgrote deel van de Nederlandse bedrijven toe behoort. Deze bedrijf is verantwoordelijk voor een groot deel van de uitstoot van broeikasgassen en andere milieuvervuilende stoffen. Met verschillende stimuleringsregelingen wordt gepoogd het MKB schoner en duurzamer te laten werken. Zo kan het MKB onder meer gebruik maken van verschillende subsidieregelingen waarmee zij duurzamer kunnen gaan werken. Een eenvoudig voorbeeld is de installatie van zonnepanelen op het dak van een bedrijfspand.

Een ander hulpmiddel is ISO 14001. ISO 14001 is een voorschrift voor milieumanagementsystemen dat bedrijven helpt duurzamer te werken. Deze ISO 14001 is opgesteld door een non-govermentele instelling, maar wordt wel actief ondersteund door vrijwel iedere nationale overheid. Bedrijven kunnen een certificaat van ISO 14001 ontvangen wanneer zij aan een certificatiebedrijf kunnen aantonen dat ze voldoen aan verschillende milieu-gerelateerde eisen. Bij veel aanbestedingen is een voorwaarde dat het bedrijf over een certificaat van ISO 14001 beschikt. Op deze manier worden veel bedrijven gedwongen om een duurzame bedrijfsvoering te handhaven.

Eisen ISO 14001
ISO 14001 bestaat uit vijf onderdelen:

– Milieubeleid
– Planning, inclusief milieurisicoanalyse en milieuplan
– Implementatie en uitvoering
– Controle en corrigerende maatregelen
– Beoordeling door de directie

Hoewel deze stappen vrij abstract lijken, kan een bedrijf dat controles uitvoert voor certificering concreet aangeven hoe een bedrijf aan de eisen kan voldoen. De ISO-organisatie heeft de eisen expres relatief abstract gehouden, omdat bedrijven uit iedere denkbare branche aan de eisen moeten kunnen voldoen. Wat een eis specifiek inhoudt hangt dan ook af van de branche van het bedrijf. Een computerbedrijf is vanzelfsprekend niet vergelijkbaar met een transportbedrijf.

Het is gebruikelijk dat bedrijven door andere gespecialiseerde bedrijven worden begeleid bij het bedrijf om het ISO 14001 certificaat te behalen. Dit zijn doorgaans bedrijven die uiteindelijk ook het certificaat mogen afgeven, wat helpt om doelgericht veranderingen in de bedrijfsvoering aan te brengen die voldoen aan de richtlijnen van ISO 14001.

 

milieu

Written by: Redactie Green Development

0
0
0
0
0