Groene energie is populair

by Redactie Green Development on

Goed nieuws voor de leveranciers van groene stroom. Klimaatbureau HIER heeft onderzocht dat de vraag naar groene energie uit Nederland erg populair is. Misschien zelfs meer populair dan dat groene energie voorhanden is.

De afgelopen jaren is er veelvuldig gesproken over de aanleg van Nederlandse windmolenparken. Nu deze langzaam aan in aantal toenemen, wordt ook de vraag naar groene elektriciteit groter. Ook in het buitenland ziet men mogelijkheden voor het afnemen van door Nederlandse bedrijven geproduceerde elektriciteit.

GvO-certificaten

Aan het onderzoek dat uitgevoerd werd in opdracht van HIER door het onderzoeksbureau CE Delft. Men deed dit opvallend genoeg aan de hand van de prijsstijging van Nederlandse GvO-certificaten. Een GvO-certificaat garandeert de oorsprong van de energie. Een land dat dus beschikt over weinig opties voor het opwekken van groene energie kan in Nederland dergelijke GvO-certificaten kopen, waarmee het lijkt alsof de opwekking van grijze energie in dat land niet bijzonder hoog is.

Hoewel er wel enige ethische kanttekeningen geplaatst mogen worden bij deze handel, is het desondanks een goede opsteker voor de opwekking van de duurzame energie in Nederland vindt HIER. Dit valt af te leiden uit de prijs die men betalen moet voor Nederlandse windcertificaten. Deze bedroeg in 2015 gemiddeld 0,27 eurocent per kWh. Voor buitenlandse certificaten moest men gemiddeld maximaal 0,015 eurocent betalen.

Grijze energie

Het nadeel bestaat wel dat er in de toekomst meer energiemaatschappijen uit het buitenland ‘onze’ certificaten opkopen en hierdoor minder groene energie overblijft. De kans bestaat dat er meer grijze energie aangeboden kan worden als groene energie. Om voor consumenten voldoende helder te krijgen dat er sprake is van een eerlijke vorm van energie, heeft men De Groene stroom checker geactualiseerd.

HIER is ervan overtuigd dat hoe meer huishoudens uiteindelijk kiezen voor groene alternatieven, hoe moeilijker energiemaatschappijen het krijgen om grijze energie aan te bieden. De vraag is alleen of het zinvol is om over te stappen en wat de mogelijkheden precies zijn. Daar weten ze alles over te vertellen op de verschillende vergelijkingswebsites, zoals deze.

 
Foto mattwalker69.

Written by: Redactie Green Development

0
0
0
0
0