Hoe kun je kosten op energie besparen deze winter?

by Redactie Green Development on

Deze winter zal het voor veel mensen een andere winter worden als alle andere. De gasprijzen zijn enorm omhoog geschoten. Een stijging die veel mensen behoorlijk in de portemonnee zal raken. Want het is niet de enige verhoging. De boodschappen waren ook al duurder geworden naast de benzine en de elektra. Hoe kun je ervoor zorgen dat je er deze winter er nog enigszins warm bijzit. We geven wat tips.

Besparen op elektra

Als je wilt besparen op elektra dan raden we je aan om de grootverbruikers eens goed na te gaan. Er zijn apparaten in je huis die altijd aanstaan. Denk bijvoorbeeld aan de koelkast en de airco. Daarnaast zullen er misschien veel computers of bepaalde verlichting een groot gedeelte van de dag aanstaan. Dan hebben we het nog niets eens de accu’s in je huis. Zoals de accu voor je elektrische fiets of auto. 

We raden bezitters van de elektrische auto’s aan om eens te kijken naar een dynamisch energie contract. Dit zijn contracten die werken op uurtarief. Als je vervolgens je auto of fiets oplaad tijdens de uren met lage tarieven zorgen voor lagere kosten. Een ander idee is om je energie wat je oplaad via je zonnepanelen ook te gebruiken voor het laden van accu’s. Vooral als het de extra opgewekte stroom is die je anders had willen terugleveren. Dit terugleveren levert namelijk niet altijd echt veel op. 

Deze stroom in een accu steken is dan veel nuttiger. Wanneer je een auto hebt hangen aan fase 1 of 3 laadpaal kun je ook een app gebruiken om de daluren voor het laden te bepalen. Meer informatie over slim laden voor auto’s vind je op de website van de ANWB. Voor de accu van een fiets (die veelal thuis wordt opgeladen in huis) kun je natuurlijk ook de daluren gebruiken. Voor het gebruik van de daluren moet je een contract hebben voor een dubbeltarief. Deze regel je met je energieleverancier. Je hebt hier ook een slimme meter voor nodig. Ga deze zaken dus eens na bij je leverancier. 

Besparen met gas

Op gas besparen kan ook. Allereerst is het belangrijk dat je cv-ketel  goed is afgesteld. Hierdoor is hij veiliger, zuiniger zorgt hij voor nog meer comfort in huis. Een deel van dit onderhoud en instellen kun je zelf regelen. Voor het grote onderhoud kun je een cv-monteur laten langskomen. 

Verder kun je besparen op gas door de volgende eenvoudige tips

  • Zet de thermostaat laag en zorg dat deze niet onnodig ‘aan slaat’
  • Sluit een onderhoudscontract af zodat u weet dat dat het onderhoud regelmatig gebeurd.

Zet de temperatuur van de ketel omlaag naar 60 graden. Standaard is de aanvoertemperatuur hoger namelijk 80 graden. Bij oude ketels was dit zelfs 90 graden! Om op deze temperaturen te komen moet de ketel veel gas verstoken. Dit is zonde want bij de moderne geïsoleerde huizen is zestig graden voldoende. Hoe je dit op jouw ketel instelt kun je terugvinden in de handleiding van je ketel. Je kunt ook aan je CV monteur vragen of hij deze voor je instelt bij de eerstvolgende onderhoudsbeurt.

We hopen dat je met deze tips ervoor zorgen dat je makkelijker en warmer door de wintermaanden komt.
Nog meer tips nodig zoals het besparen van gas wanneer je gaat douchen lees dan ons artikel: “Hoe lang sta jij onder de douche?”

Written by: Redactie Green Development

0
0
0
0
0