Online zijn heel veel soorten energiezuinige verlichtingen te vinden: Spaarlampen, Ledlampen en TL-buizen. Allemaal zijn het zuinigere lampen dan de traditionele gloeilampen die nog veel word gebruikt. De laatste jaren gaat er steeds meer aandacht naar duurzaam leven en daarbij hoor ook minder energie verbruik van de huishouders in Nederland. Alle energiezuinige lampen hebben zo zijn eigen voordelen en nadelen. Wij zullen in dit artikel wat dieper in gaan op de spaarlampen. Het grootste voordeel van een spaarlamp dat deze veel zuiniger zijn dan de huidige gloeilampen.
Elke lamp die je wilt kopen heeft tegenwoordig een energielabel. Energielabel is om je bewust een keuze te kunnen laten maken om energiezuinige verlichting te kopen. Lampen waarbij een A++ is vermeld zijn het meest zuinigst. Deze lampen zetten elektriciteit veel efficiƫnter om in licht. Als je kijkt naar gloeilampen zetten ze ongeveer 3 tot 9 procent van de elektriciteit om in licht. Ze zetten eigenlijk meer warmte uit dan licht. Dit kan soms nadelige gevolgen hebben denk maar aan licht in de koelkast. Als je de koelkast te lang open laat staan word je koelkast ook verwarmd door het licht dat erin zit. Gelukkig zit er tegenwoordig andere soorten lampje in de koelkast.
Een spaarlamp gaat ook veel langer mee dan de gloeilampen. Gloeilampen houden vaak maar 1000 uur vol wat inhoud dat het vaak na een jaar opgebrand is. Een spaarlamp daar tegen gaat ruim 10000 branduren mee. Wel is dit afhankelijk van de schakelaar die hierbij word gebruikt. Ook al kost een gloeilamp minder zul je er meer moeten kopen in een periode van 5 jaar. Ze zijn nog druk bezig met efficiƫntere productiemethoden waardoor in de toekomst de spaarlampen goedkoper zullen worden.
Wat je gewent bent bij het maken van een lamp is de Watt. Dit geeft aan hoeveel energie de lamp gebruikt om te braden. Daarbij geld ook hoe hoger de Watt hoe feller het licht schijnt. Waarin mensen vaak een fout maken is het vermogen te vergelijken met dat van een spaarlamp. Helaas is dit niet te vergelijken omdat het grote deel van de vermogen van een gloeilamp enkel warmte oplevert, in plaats van licht. Daarom hebben ze tegenwoordig veel voorbeeld verlichting in bouwcentrums, lichtwinkels om zelf te kunnen oordelen welke licht jij prettig vind.