Als je in je woning centrale
verwarming hebt, zou het in iedere ruimte lekker warm moeten zijn. In de
praktijk is dat echter niet altijd het geval. Het kan zijn dat er binnen de
woning verbouwingen hebben plaatsgevonden, waardoor er nu ruimtes zijn ontstaan
die geen eigen radiator hebben. Of misschien is een ruimte zodanig groter
geworden, dat de radiator die zich erin bevindt niet meer voldoende is om de
hele ruimte te verwarmen.
Of misschien heb je wel een uitbouw of serre aan je woonkamer laten maken, en
twijfel je hoe je ervoor kunt zorgen dat je ook deze hoek van je kamer lekker
warm kunt maken zonder je complete verwarmingssysteem te hoeven herzien en uit
te breiden. Het antwoord kun je vaak zoeken in warmte met behulp van
elektriciteit.
Door het hele huis
In de meeste woningen wordt de warmte verzorgd door een cv-ketel, meestal op gas. Deze verwarmt het water dat in het systeem van radiatoren wordt rondgepompt tot de gewenste temperatuur, zodat het overal in huis comfortabel is en blijft. Behalve dan in de ruimtes waar zich geen radiator bevindt, of in ruimtes die te groot zijn voor het aantal radiatoren dat erin aanwezig is.
Of misschien is er wel een hoekje in huis dat lang niet altijd verwarmd hoeft te worden, omdat het niet zo veel gebruikt wordt. Denk bijvoorbeeld aan een serre of een logeerkamer, of zelfs een aangebouwde schuur of garage. Je kunt deze aan laten sluiten op het bestaande cv-netwerk, maar dat is een aardig karwei. Het is in dat soort gevallen vaak makkelijker en sneller om te kiezen voor een elektrische radiator. Deze zijn qua uiterlijk nauwelijks te onderscheiden van de meeste andere radiatoren die op het cv-systeem zijn aangesloten, je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een mooie designradiator, maar ze werken op een compleet andere manier. Geen leidingen die warm water aanvoeren, nee, gewoon een stekker die je in het stopcontact steekt.
Kan overal
Door de afwezigheid van leidingen, kun je zo’n radiator dus werkelijk overal plaatsen. De enige vereiste is een stroompunt. Ze zijn daarmee ideaal voor kleine ruimtes of ruimtes die lastig te bereiken zijn. Zelfs wanneer je bijvoorbeeld een tuinhuisje hebt, kun je er een elektrische radiator in plaatsen, zolang het huisje maar van een stroompunt is voorzien.
Ook in een badkamer of keuken kom je vaak radiatoren op elektriciteit tegen. Ook hier geldt dat het vaak praktischer is dan allerlei nieuwe leidingen aanleggen. Deze manier kost minder ruimte, en geeft je meer flexibiliteit. Zeker op plekken die niet continue verwarmd hoeven te zijn, maar waar soms een beetje extra warmte wel welkom is, is het een hele handige oplossing.