Hoe werkt een warmtepomp?

by Redactie Green Development on

Je hebt vast en zeker wel eens van een warmtepomp gehoord, maar weet je ook meer over de warmtepomp werking? Voordat je die keuze gaat maken en er in gaat investeren is het goed dat je weet hoe het werkt. Daarom leggen wij je er graag wat meer over uit. Als je dan weet hoe het in zijn werk gaat dan kun je bekijken welke opties je hebt en overwegen of dat de voordelen ook wat voor jou zijn.

Zo werkt een warmtepomp

Je kunt het je zo voorstellen wat een warmtepomp een koelkast achtige motor heeft. Je zou de werking met elkaar kunnen vergelijken alleen dan andersom. Als je het koelvak van je koelkast ziet als de buitenlucht, en dan heb je nog de buizen achter je koelkast en die moet je dan zien als de vloerverwarming van je huis. Als je dit zo in je hoofd hebt kunnen we het beter uitleggen. Het systeem van de warmtepomp bestaat uit diverse onderdelen en samen maken ze het mogelijk om warm water te krijgen. De warmtebron is de plaats waar het systeem de warmte aan onttrekt. Dan heb je nog een verdamper, dit is de warmtewisselaar en dan gevuld met koudemiddel en die zal de warmte van een bron overnemen. Het koelmiddel wordt uit de warmtewisselaar onder hoge druk gezet in de compressor. Daardoor zal de temperatuur stijgen van het koudemiddel. Dan is er nog de condensator, dit is een warmtewisselaar en dan zal het koudemiddel warmte afgeven aan CV water voor warm water of verwarming.

Is de warmtepomp wat voor jou?

Steeds meer mensen zien de voordelen in van een warmtepomp. Je kunt er namelijk veel energie mee besparen en het is ook milieuvriendelijk. Ook zien veel mensen het als een waardevermeerdering van de woning. Dat zou ook de reden kunnen zijn dat jij er voor gaat kiezen. Goed dat je daar ook over na gaat denken en je dan gaat verdiepen in de andere voordelen. Er zijn er namelijk genoeg en dat zal je dan ook wel overtuigen dat de warmtepomp ook voor jouw woning geschikt kan zijn. In ieder geval weet je nou hoe het systeem werkt en heb je er een beeld bij van hoe dat vorm kan krijgen in jouw woning.

Written by: Redactie Green Development

0
0
0
0
0