Hoe werkt infrarood verwarming?

by Redactie Green Development on

Infrarood werkt hetzelfde als de zon met onze aarde doet. De zon verwarmt de aarde namelijk met infrarood. Ze zetten elektriciteit via een halfgeleider in onzichtbare infrarode warmtestralen. Deze stralen verwarmen niet de ruimt (lucht), maar direct de objecten eronder of ervoor. Een centrale verwarming zorgt er altijd voor dat het lucht moet worden verwarmd. Infrarood zorgt voor een natuurlijke en aangename warmte. Infrarood golven bevatten geen schadelijke ultraviolet (UW-stralen) stralen die wel door de zon word veroorzaakt. De panelen werken met stralen van ongeveer 10.000 nanometer. Dat is ook de frequentie wat veilig is voor mensen en dieren. http://www.telegraaf.nl/dft/ondernemen/20894850/__Verwarmen_als_de_zon__.html

Infrarood verwarming is al vijftien jaar in ontwikkeling door onder anderen NASA. De laatste paar jaren is het behoorlijk aan het doorontwikkelen. De ontwikkelingen zorgen er ook voor dat het steeds goedkoper word om een paneel te kunnen installeren in je huis.

Met een paneel van ongeveer 600 watt, kun je ongeveer 10 a 15 vierkante meter verwarmen. Hoe groter het paneel hoe meer vierkante meters je kan verwarmen. Wel moet je huis goed geïsoleerd zijn. Bij het zetten van een infrarood verwarming is het belangrijk om te letten op de plek waar hij komt te hangen. Je haalt het beste rendement eruit als het in een ruimte zit waar men zich het meest bevind. Het meest ideale plek is om op het plafon te bevestigen. Handig is om het ook in kleine ruimte te gebruiken waar je vaak zit. Stel dat je thuis werkt in een kantoor hoef je alleen het paneel in de kantoorruimte aan te zetten. En hoeft de rest van je huis niet verwarmt worden. Dit scheelt ook enorm in de kosten.

Wat zijn de voordelen van infrarood?
Op het gebied van energie kun je 6 tot 7 % per graad besparen te opzichten van de centrale verwarming wat nu in de meeste huizen worden gebruikt. Bij infrarood gaat er nauwelijks energie verloren: bij gewone verwarming moet eerst het lucht verwarmt worden, bij infrarood worden de spullen gelijk verwarm. Een ander groot voordeel is dat de objecten verwarmt zijn en die houden vaak ook de warmte langer vast. In praktijk blijkt ook vaak dat de thermostaat 1 a 2 graden lager hoeft te staan dan bij een centrale verwarming.

Kortom alles bij elkaar kun je met infraroodpanelen tussen de 10% en 40% besparen op de stookkosten die je normaal bent gewent. Benieuwd of dit ook wat is voor jou? Kijk dan even op www.warmteshop.nl voor meer informatie

Written by: Redactie Green Development

1
0
1
0
0